- Jak dbać o twarz: Najważniejsze zasady pielęgnacji skóry
- Zabiegi SPA: Rodzaje, korzyści i tajniki relaksu w pielęgnacji
- Jak dieta atopowa wspiera leczenie AZS? Przewodnik po zdrowym żywieniu
- Zabieg na zamknięcie porów – efekty, metody i pielęgnacja skóry
- Rodzaje masażu specjalistycznego: jakie mają efekty terapeutyczne?
Waniliowy pudding z tapioki na mleku sojowym
Chyba każdy z nas uwielbia delikatne desery o kremowej konsystencji. Tradycyjnie jesteśmy przyzwyczajeni do kisieli i budyni. Jednak od wielu lat na naszych stołach coraz częściej pojawia się ich angielski kuzyn czyli pudding. Wiele osób pokochało już jego wyjątkowy smak. Jednak jeśli akurat masz inne zasady żywienia, a jednak co jakiś czas nachodzi cię ochota na kremowy deser, to warto poeksperymentować i postawić na przykład na waniliowy pudding z tapioki na mleku sojowym. Być może zagości on na twoim stole na stałe. To jednak może być dopiero początek twojej przygody z kuchni nowoczesną i wykorzystywaniem składników, po które wcześniej nie sięgałeś zbyt często.
Waniliowy pudding z tapioki na mleku sojowym – przepisy
Jeśli nie korzystasz z mleka krowiego na co dzień ze względu na uczulenie czy też przyzwyczajenie żywieniowe, to oczywiście nie ma problemu już z wykonaniem deseru takiego jak budyń czy pudding. W końcu możesz wykorzystać w tym celu napój roślinny o podobnym smaku i konsystencji. To jednak dopiero początek przygotowywania twojego wymarzonego deseru. Jeśli chodzi o dodatki smakowe, to najlepiej oczywiście sprawdza się te najbardziej klasyczne, czyli wanilia czy też czekolada. W przypadku tego pierwszego smaku, to zawsze warto sięgać po naturalność i wykorzystać laski wanilii czy też ekstrakty tej przyprawy. Do zagęszczenia twojej potrawy doskonale sprawdzi się również tapioka chociaż nie jest ona jeszcze w naszym kraju zbyt popularna. Jednak to właśnie z tego powodu warto sięgnąć właśnie po nią, żeby poznać nowe smaki i możliwości. To jednak kolejny powód do działania.
A jeśli chodzi o zamiennik mleka, to rynek jest tak bogaty, że możesz wybrać swój ulubiony produkt, jednak w tym przypadku warto postawić na mleko sojowe ze względu na jego właściwości i to nie tylko smakowe, ale również na konsystencję. Wszystko zależy jednak zawsze od ciebie i twoich upodobań.
Oczywiście nie tylko budynie i puddingi możesz przygotować w ten sposób. Jeśli akurat jesteś na etapie zmieniania sposobu żywienia albo tez planujesz poznać kilka nowych smaków, to warto postawić na tego rodzaju eksperymenty. Swoje kuchenne zabawy możesz również rozszerzyć na bardziej skomplikowane potrawy, wszystko zależy od twojej wyobraźni.
Z czasem na pewno zdecydujesz się na sięganie po coraz to nowe składniki, czy też stworzysz niezapomniane połączenia smakowe. To czasem doskonały początek nowego sposobu na spędzanie wolnego czasu oraz tworzenia przepysznych dań i przekąsek.